Uputstva i pripreme

Uputstva i pripreme za pretrage

Važno je znati da veliki broj analiza zavisi upravo od kvaliteta pripreme pacijenta.

Da bi rezultati bili uporedljivi, priprema mora biti jednaka ili barem slična pre svakog vađenja krvi. Dan pre vađenja krvi, uzmite lakši obrok do 19 časova (izbegavajte masnu hranu i slatkiše). Sve dok ne izvadite krv ne konzumirati hranu i piće osim vode i to umerene količine (do 4 dcl).

Lekove koje Vam je lekar propisao uobičajeno treba da popijete u vreme kada je to određeno.

Na rezultate analiza mogu da utiču: višednevna dijeta, neprespavana noć, fizički napor, veći broj cigareta, konzumiranje alkoholnih pića i kafe.

U cilju sprečavanja nastanka hematoma i mogućih komplikacija nakon venskog vađenja krvi, molimo Vas da striktno poštujete dole navedenu proceduru nakon vađenja krvi.

  • ODMAH čvrsto pritisnite tupfer na mesto uboda i držite do prestanka krvarenja (minimum 5 minuta). Ukoliko ste na antikoagulantnoj terapiji ili pijete lekove koji produžavaju vreme koagulacije ( Aspirin, Andol…) tupfer držite minimum 10 minuta.
  • držite ruku ispruženu i nikako je ne savijajte u laktu.
  • ruku iz koje je vađena krv ne izlažite većem opterećenju tokom dana (izbegavati teretanu, fizičke poslove, nošenje tereta…)

Po statistici u laboratoriji najveći broj slučajeva nastanka hematoma i komplikacija nakon vađenja krvi nastaju zbog neadekvatnog zbrinjavanja uboda od strane pacijenta ili ’’loših’’ vena.

Nepridržavanje navedenih uputstava može prouzrokovati komplikacije za koje laboratorija ne može snositi odgovornost.

Potrebno je da date prvi jutarnji urin, srednji mlaz u sterilnu posudu za urin. Poželjno je da prethodnog dana ne pijete veće količine vode i napitaka da bi jutarnja mokraća bila što koncentrovanija. Žene treba da uzimaju urin koristeći tampon. Ukoliko nije prvi jutarnji, urin je moguće analizirati samo ako je prošlo minimum tri sata od prethodnog mokrenja. Ne uzimati dan pre diuretike i lekove koji podstiču lučenje mokraće. Nakon mokrenja, važno je dostaviti uzorak u laboratoriju najkasnije u roku od dva sata. Čuvati na hladnom.

Pravilna priprema za uzimanje uzorka je najbitniji faktor za ispravnost analize!

Nazovite nas da Vas posavetujemo.